Puutarhan kuningattaret!

Varmaan arvaatkin, mistä tänään ajattelin kirjoitella tänne blogiin…
Pioneista tietenkin! Ne vaan ovat niin ihania ja niin ajankohtaisia juuri nyt!

Tiedätkö sinä, mistä pionien nimi tulee tai mitä sen tieteellinen nimi Paeonia oikein alunperin tarkoittaa?

Nimi juontaa juurensa muinaiseen Kreikkaan ja silloin pioni on ollut nimellä Paioni. Paioni taas on taruston mukaan ollut kreikkalaisten jumalten lääkäri. Nimi viittaa joidenkin pionilajien lääkkeenomaisiin vaikutuksiin (tästä lääkevaikutuksesta en osaa kertoa enempää).

Mä olen aina ollut hirmu kiinnostunut näistä kasvien tieteellisten nimien alkuperästä ja tarkoituksesta. Siksipä vähän kiusaan teitäkin tällä ;)
Mutta aikamoinen kunniatehtävä pioneilla on ollut tuolloinkin!
Se siitä historiasta ja palataan nykypäivään!

Kiinanpionien (Paeonia lactiflora) kotimainen sesonki on nyt! Niitä on saatavilla kotimaisilta viljeljöiltä ja ns. lähikukkina. Tämä on minusta mahtavaa!
Ulkomailta tuotujen pionien sesonki on juuri lopuillaan ja siksi kannattaakin kysellä nyt kukkakauppiailta kotimaisten perään.

Mikäli et vielä tiedä, niin Suomessa on mahtava kotimaisten leikkokukkien viljelijöiden ryhmittymä nimeltä Slow Flowers Finland . Heidän sivuiltaan ja somesta löydät lähimmän kukkaviljelijäsi ja voit vaikka kysellä häneltä kukkiensa saatavuudesta. Kotimaiset leikkokukat on IHANIA <3

No, miten pionit leikkokukkana kannattaa hoitaa, jotta ne ovat mahdollisimman pitkäikäisiä?
Minäpä kerron. Kun ostat kukkakaupasta pionin tai pioneita, katso että kukka on nupussa ja nupussa on reilusti väriä näkyvillä. Näin kukka avautuu varmasti. Ei siis kannata ostaa tiukasti, vihreässä pallomaisessa nupussa olevaa pionia. Vihreät ja tiukat nuput eivät välttämättä aukea ollenkaan.

Pionit kannattaa sijoittaa kädenlämpöiseen maljakkoveteen, jossa on kukkavirkistettä. Kaiken A ja O on kuitenkin hyvin veitsellä tai kukkasaksilla viistetty imupinta maljakkoon asettaessa.
Maljakkovettä kannattaa vaihtaa vaikkapa joka toinen päivä ja maljakko kannattaa myös pestä tuolloin. Niin ja ne uudet imupinnat myös ;)

Leikkokukkina pioneita voi säilyttää kylmiössä vaikkapa yön yli, näin kestävyys paranee. Älä kuitenkaan laita pioneita alle +8 asteen lämpötilaan.

Hyvin hoidettuna pionit saattavat kestää maljakossa jopa 10 päivää!

Pionit ovat valtavan suosittuja ja monen lempikukkia. Ihmekkös tuo, kun ne ovat noin hurjan kauniita!
Omassa pionipenkissä on huikeassa kukassa juuri nyt tämä kuvissa näkyvä kiinanpioni, jonka lajike on `Sarah Bernhardt`. Tämä lajike on varmasti puutarhoissamme kaikista yleisin ja tavanomaisin. Sarahilla on erittäin suuret, jopa 20cm halkaisijaltaan olevat superkerrannaiset, vaaleanpunaiset kukat.

Nämä kerrannaiskukkaiset kiinanpionit ovat myöhempään kukassa kuin vaikkapa yksinkertaiset tai puolikerrannaiset kiinanpionit esim. `Coral Charm` lajike. Coral Charm omassa puutarhassani on juuri kukintansa lopettelemassa, ainoastaan yksi ikääntynyt kukka on enää jäljellä.

Pionit ovat hyvin pidettyjä kesän häiden kukkia, mutta käytetään niitä tietenkin myös ihan muissakin kukkasidontatöissä tai ihan vain yksittäisinä kukkina maljakoissa.

Siispä nauttikaamme kotimaisista upeista pioneista NYT kun niiden sesonki on! Sesongissa ja satokaudella olevat kukat ja vielä kotimaiset ovat aina ekologisempi vaihtoehto kuin sesongin ulkopuolella, ulkomailta tuotetutut kukat ja kasvit!

Aurinkoisia ja pionientäyteisiä kesäpäiviä toivotellen!

Kukkimon Tiina


Edellinen
Edellinen

Kesäinen kukka-asetelma